Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaBezlepková dieta

Bezlepková dieta

Tato dieta by měla obsahovat 9500KJ energie, 80g bílkovin,70g tuků a 320g sacharidů

Celilakie (celiakální sprue, endemická neboli netropická sprue, glutenová enteropatie, Duhringova dermatitida) je chronické onemocnění střevní sliznice způsobené toxickým působením lepku.

  • doživotní bezlepková dieta je jedinou možností, jak se vyhnout toxicity lepku. Celilakie se může projevit v kterémkoliv věku – v dětství i v dospělosti. Hlavní zásadou léčby je dodržování dlouhodobé bezlepkové diety. Je nutné vyloučit ze stravy potraviny, které obsahují lepek, Ten je hlavní součástí zrn obilovin – pšenice, žita, ječmene, ovsa.
  • používáme všechny úpravy stravy, spíše upřednostňujeme moderní úpravu v konvektomatech a mikrovlnných troubách, používáme také teflonové nádobí.

 

Nevhodné potraviny:
Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat pšenici včetně špaldy, žito, oves, ječmen a veškeré potraviny, které tyto obiloviny obsahují jsou to:
-výrobky z mouky – chléb, pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
-vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
-rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
Je rovněž nutné vyhýbat se potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jsou to potraviny ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda lepek obsahují.
Pozor na různé detaily: francouzské brambory bývají bezlepkové, nesmí se však pekáč vysypat strouhankou a použitá uzenina musí být vhodná pro celiaky.

 

Vhodný recept:

Jáhelná kaše                                                                                                                           

10 porcí
2kg jáhel                                                                                                                                             

2l vody                                                                                                                                                                          

3l mléka                                                                                                                                                                                          rozinky, slunečnicová semínka, burizony, dýňová semínka, med, špetka soli
Jáhly vysypeme do hrnce, spaříme vodou a vodu slejeme (opakujeme 2x). Spařené jáhly přelejeme vodou a mlékem, přivedeme do varu, přidáme špetku soli a na mírném plameni vaříme do měkka. Vznikne nám kaše do které vložíme rozinky, semínka, burizony a 6lžiček medu.