Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaBěžná strava

Běžná strava

DIETA Č. 3 = BĚŽNÁ, RACIONÁLNÍ STRAVA

Běžnou stravou se rozumí náš denní jídelníček v případě, že nejsme omezeni nějakou potravinovou alergií, nemocí, doporučením lékaře nebo se nesnažíme zhubnout.

Tato dieta by měla obsahovat: 9500KJ energie, 80g bílkovin, 70g tuků a 320g sacharidů

 

Pro vyvážený energetický příjem je potřeba dodržovat obecně známé zásady správného stravování:

  • Jíst pravidelně, 5x denně v malých dávkách – tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem:
    pro snídani 20 %
    oběd 35 %
    večeři 30 %
    a nezapomínat na dopolední a odpolední svačiny s maximálně 5 – 10  % z celkové hodnoty denního přímu energie
  • První denní jídlo sníst nejpozději 1 hodinu po probuzení a poslední jídlo sníst nejpozději 1-2 hodiny před spaním
  • Příjem by neměl převyšovat denní výdej energie
  • Součástí každého jídla by měla být zelenina a ovoce. Doporučené množství je 400g zeleniny (brambory se nepočítají) a 200g ovoce (ne více, obsahují mnoho jednoduchých cukrů)

 

Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost jak jeho skladbě, výběru potravin, tak i jejich úpravě. Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, fyzickému zatížení a zdravotnímu stavu.

 

Vhodný recept:

Krůtí závitky s mrkví                                                                                                   

10 porcí
10ks krůtí řízek                                                                                                               

100g rostlinného oleje                                                                                                        

100g hladké mouky                                                                                           

200g cibule                                                                                                náplň:                                                                                                                       

10ks mrkev                                                                                                                              

10 plátků tvrdého sýra                                                                                                                            

10 plátků vepřové nebo kuřecí šunky                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        koření gyros a sůl dle potřeby
Plátky omytého masa naklepeme, osolíme, okořeníme, vkládáme plátky sýra, šunky a omyté na hrubou nastrouhané mrkve, maso zabalíme a spojíme párátkem nebo nití. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a vložíme závitky, které opečeme z obou stran, podlijeme vodou a dusíme. Když jsou závitky měkké, vyjmeme je a šťávu zahustíme opraženou moukou. Podáváme s rýží.


Grilovaná rybí treska s kmínem                                                                                

10 porcí
1,50kg rybí treska                                                                                                              

11/4 lžičky celý kmín                                                                                                           

21/2 ks citronu                                                                                                                  

71/2 lžic olivový olej                                                                                                      

dle chuti sůl a černý mletý pepř
Očištěné rybí filety naporcujeme na plátky, osolíme, okmínujeme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme půl hodiny uležet v chladu. Pak filety dáme na plech, který je vymaštěný olejem, posypeme zlehka černým pepřem a pokapeme olejem a dáme na rozehřátý gril nebo do vyhřáté trouby. Grilujeme asi 15 minut. Hotové filety ozdobíme sekanou pažitkou. Podáváme s hlávkovým salátem a s bramborami opečenými na cibuli.