Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaBílkovinná dieta

Bílkovinná dieta

DIETA Č. 5 – BÍLKOVINNÁ, BEZEZBYTKOVÁ
Tato dieta by měla obsahovat: 9500KJ energie, 80g bílkovin, 70g tuků a 320g sacharidů.

Strava je plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, měla by být podávána 5x denně. Vylučujeme potraviny zanechávající nestravitelné zbytky. Má mírně snížené tuky, omezené podávání mléka ( řídíme se individuální snášenlivostí klienta).

  • po akutním střevním kataru v období po ústupu průjmu, při chronickém střevním kataru, při chronickém průjmovém onemocnění, při ulcerózní kolitidě.
  • při vaření se snažíme rozrušovat hrubou vlákninu. Potraviny připravujeme doměkka. Používáme – vaření, dušení, pečení (bez kůrky). Maso a obiloviny před tepelnou úpravou opékáme a opražujeme na sucho, tuk vkládáme až do hotových pokrmů.

 

Nevhodné potraviny:
maso – tučné, smažené, nakládané, zvěřina, všechny konzervy
tuky – sádlo, slanina, ztužené tuky
pečivo – čerstvé, kynuté, tučná těsta, chléb, tmavé pečivo
zelenina – cibule, česnek, zelí, kapusta, ředkvičky, luštěniny
V této dietě nezařazujeme nestravitelné zbytky (vláknina, šlachy, blány)

 

Vhodný  recept:

Hovězí pečeně frankfurtská                                                                                                                      

10 porcí
1kg hovězí maso zadní                                                                                                   

200g šunka                                                                                                                

50g rajský protlak                                                                                                                                  

100g hladká mouka                                                                                                                                                                                                                                   100g  máslo, sůl
-omyté maso protkneme šunkou, na sucho opečeme, osolíme, přidáme rajský protlak, podlijeme vodou a dusíme. Šťávu zahustíme moukou, necháme provařit a zjemníme máslem. Podáváme s rýží či těstovinou.