Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaDiabetická dieta

Diabetická dieta

DIETA Č. 9 – DIABETICKÁ
Tato dieta by měla obsahovat: 7400KJ energie, 60g bílkovin, 70g tuků a 225g sacharidů

 

1) kontrola vlivu stravy na glykemii (před jídlem a 1 – 2 hodiny po jídle glukometrem nebo testačními proužky na moč), glykémie na lačno 4,0 – 6,0 = výborná, 6,0 – 7,0 = uspokojivá a více než 7,0 neuspokojivá, glykemie po jídle 5,0 – 7,5 = výborná, 7,5 – 9,0 = uspokojivá a více než 9,0 neuspokojivá
2) celodenní příjem sacharidů (polysacharidy – pekařské a moučné výrobky, těstoviny, rýže apod.) je třeba rozdělit do několika dávek za den
3) jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy – mléko, jogurty, ovoce) konzumovat na svačinu. Velmi výjimečně konzumovat banány, hrozny, hrušky a švestky. Mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi
4) sladit nekalorickými sladidly
5) nekonzumovat sladkosti. Při uspokojivé kompenzaci diabetu lze konzumovat sladkosti do 50g/den (max. 10% energetické potřeby) v rámci dodržení celkové spotřeby sacharidů za den
6) omezit příjem živočišných tuků (sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny, tučné sýry, tučné jogurty) obsah tuků by měl být za den nejvíce 35%   (u osob s nadváhou do 30%) z celkové denní energie. Omezíme tím nejen energii, ale i příjem cholesterolu. Omezit – nejlépe úplně vyloučit uzeniny
7) nekonzumovat nadbytečné množství bílkovin (doporučené množství pro dospělé je 1 – 1,5 (2)g/kg normální hmotnosti. Bílkoviny ve velkém množství mohou mít u diabetiků vliv na funkci ledvin
8) jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny – pro obsah vlákniny. Doporučujeme 5 porcí zeleniny nebo ovoce denně a 4 porce luštěnin/ týden
9) dodržovat pitný režim – pít neslazené tekutiny 1,5 – 2 l za den
10) vyloučit alkohol – má značný obsah energie a při léčbě diabetu tabletami nebo inzulínem může způsobit těžkou hypoglykémii
11) kontrolovat obsah sacharidů a energie na obalech výrobků – vybíráme si potraviny nízkoenergetické – light
12) dodržovat odstupy mezi jídly, svačiny 2 – 3 hodiny po hlavním jídle
13) dodržovat pravidelnou fyzickou aktivitu
14) naučit se znát rozdělení potravin i podle obsahu energie a tuků
15) dia výrobky mohou obsahovat stejné množství sacharidů a energie jako podobné výrobky „ nedia „. Sacharidy a energie musí být započítány do celodenního příjmu

  • diabetes melitus – úplavice cukrová, cukrovka, diabetes – porucha glycidové tolerance na základě nedostatečného účinku inzulínu.
  • všechny druhy tepelné úpravy stravy. Vyhýbáme se smažení. Je nutno dodržovat předepsané dávky sacharidů a škrobových potravin

 

Vhodný recept:

Králík po burgundsku                                                                                                         

10 porcí
1,5kg králíčí maso                                                                                                                               

300g cibule                                                                                                                 

500g žampionů                                                                                                                

300g kysané smetany, sůl, tymián
Omyté maso osolíme, okořeníme, podlijeme, přidáme čerství tymián a dáme péct. V průběhu pečení přidáme na maso v pekáči na kolečka nakrájenou cibuli a očištěné pokrájené žampiony. Na závěr zjemníme vypečenou šťávu kysanou smetanou. Vhodná příloha je rýže.