Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaNeslaná dieta

Neslaná dieta

DIETA Č. 10 – NESLANÁ, ŠETŘÍCÍ
Tato dieta by měla obsahovat: 9500KJ energie, 80g bílkovin, 70g tuků
a 320g sacharidů

Mírně snížená dávka bílkovin  a tuků, strava by měla být lehce stravitelná, nenadýmavá, úplně vylučujeme kuchyňskou sůl.

  • dieta se podává při chorobách srdce a cév v období dekompenzace (při srdečním selhání). Dále při chorobách, při nichž dochází k udržování tekutin v těle. Při nefrotickém syndromu, při maligní formě hypertenze.
  • je třeba zastřít neslanou chuť vhodným aromatickým kořením nebo pestrou zeleninou. Vhodné je taky zařadit 1 – 2x v týdnu odlehčovací dny. Nedoporučujeme smažení, vylučujeme přepalovaný tuk. Tuk vkládáme do hotových pokrmů. Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá.

 

Nevhodné potraviny:
v dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl – konzervy, tavené sýry, paštika, uzeniny, mořské ryby, minerální vody apod.

 

Vhodný recept:

Rizoto s vepřovým masem a zeleninou                                                                          

10 porcí
1kg vepřová kýta                                                                                                             

2kg rýže                                                                                                                                    

100g cibule                                                                                                 

100g rostlinný olej                                                                                                   

250g domácí kečup                                 

500g rajčata                                                                                                                             

2 listy hlávkového salátu
Vepřové maso nakrájíme na kostky a opečeme na oleji spolu s nakrájenou cibulí, podlijeme a dusíme doměkka. Poté přidáme kečup, nakrájená omytá rajčata a smícháme s uvařenou rýží. Na talíře zdobíme s hlávkovým salátem.