Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaŠetřící dieta

Šetřící dieta

DIETA Č. 2 = ŠETŘÍCÍ PŘI CHOROBÁCH ŽALUDKU

Tato dieta by měla obsahovat: 9500KJ energie, 80g bílkovin, 70g tuků a 320g sacharidů

Strava má realimentační charakter (zlepšení stavu výživy, obnovení výživy), většinou je dlouhodobá, proto by měla být pestrá, lehce stravitelná, nenadýmavá.

  • dietu podáváme při funkční žaludeční dyspepsii, chronické gastritidě, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku. Dále pak při chronických chorobách jater, zánětu tlustého střeva v klidovém období bez průjmu, vleklé pankreatitidě a infarktu myokardu v pozdějším stádiu.
  • používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni nebo v páře. Strava by měla být  připravována do měkka, bez nestravitelných zbytků a tvrdých kůrek, pokrmy upravujeme na sucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20min. povaříme.

 

Nevhodné potraviny:
- maso: tučné, tuhé maso
- uzeniny- tučné, kořeněné, jitrnice, jelita, tlačenka, zavináče, kaviár, uzené maso
- sýry – plísňové sýry
- pečivo – čerstvé, kynuté pečivo, tučná těsta a moučníky
- vejce: připravovaná na tuku
- tuky: slanina, sádlo, škvarky, lůj
- zelenina: kapusta, zelí, cibule, okurky, ředkvičky, paprika, česnek, luštěniny, tvrdá zelenina
- ovoce: nadýmavé, tuhé, kyselé s tuhými slupkami a větším množstvím zrníček, (rybíz, angrešt, maliny), datle, mák, ořechy
- koření: dráždivé – pepř, paprika, ostré směsi, maggi
- pochutina: hořčice, kečup, majonéza, tatarská omáčka, ostré zálivky
- nápoje: alkohol, destiláty, zrnková káva

 

 

Vhodný recept:

Míchaný guláš s jemným dietní knedlíkem
10 porcí
500g hovězí maso zadní                                                               

500 g vepřová kýta

100 g rostlinný olej

100 g hladká mouka

100 g rajský protlak, sůl
Omyté  hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky ,osmahneme nasucho a podlejeme vodou  a dusíme doměkka. Když je maso téměř měkké přidáme rajský protlak a zahustíme opraženou moukou, osolíme a necháme mouku provařit.

 

Jemný dietní knedlík                                                                                          

10 porcí  

800g hrubá mouka                                                                                                        

2ks vejce                                                                                                                   

1/2l mléka                                                                                                                           

8ks starších rohlíků
Rozkrájíme rohlíky na kostičky, z bílků si ušleháme tuhý sníh, hrubou mouku, vejce, mléko smícháme – řídké těsto do kterého vložíme nakrájené rohlíky a sníh z bílků zlehka zamícháme. Těsto vkládáme do navlhčených ubrousků, zabalíme a konce svážeme nití, vaříme v páře nebo ve vodní lázni.