Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisDietní jídlaVýživná dieta

Výživná dieta

DIETA Č. 11 – VÝŽIVOVÁ

JE-LI TŘEBA ZVÝŠIT TĚLESNOU HMOTNOST - energeticky náročnější strava, lehká, lákavá vzhledem, lehce stravitelná, oblíbená jídla. Podává se v 6ti denních dávkách.
Tato dieta by měla obsahovat: 12 000KJ energie, 105g bílkovin, 80g tuků a 420g sacharidů

  • astenie, anorexie, rekonvalescence po některých operacích a infekčních chorobách, období rekonvalescence při TBC, cytostatická léčba, ozařování.
  • bez omezení, můžeme více kořenit, zdobit, lze zařadit i minutky.

 

potraviny:
Ne příliš tučná strava, ani sladká, lze doplnit saláty, medem na slazení. Zařazujeme dostatečné množství ovoce a zeleniny. V malé dávce zařazujeme potraviny, které mají vyšší energetickou hodnotu (ořechy, sušené ovoce, sušené mléko do kávy).

 

Vhodný recept:

Holandský řízek s nivou                                                                                                                   

10 porcí
500g mleté hovězí maso                                                                                                 

500g mleté vepřové maso                                                                                                                

260g sýr niva                                                                                                                       

100 ml smetana ke šlehání                                                                                                              

4 ks vejce                                                                                                           

300g hladká mouka                                                                                                        

300g strouhanka                                                                                                                                                                            

olej na smažení, sůl, podle chuti koření
Do mletého masa přidáme nastrouhanou nivu, smetanu, 2ks vejce, sůl a podle chuti koření, dobře promícháme. Tvoříme placičky, které obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborem nebo s bramborovou kaší. Vhodný je salát.