Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisReceptyBramborový salát

Bramborový salát

Sekaná s bramborovým salátem

BRAMBOROVÝ SALÁT

 

Bramborový salát má mnoho variant, rodinné recepty se různí.

Podle našeho základního receptu si můžete připravit klasický, vánoční bramborový salát, ale i odlehčenou variantu bez majonézy, pouze s octovou zálivkou nebo jarní, bylinkovou variantu.

 

Vánoční:
 

Potřebujete:
300 g salátových brambor, uvařených ve slupce a oloupaných
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
asi 750 ml silného masového nebo zeleninového vývaru (možno vynechat)
3 znojemské okurky, nakrájené nadrobno + trocha láku
80 g šunky od kosti, nakrájené na kostičky
50 g zeleného hrášku (sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého)
2 vejce

2 šalotky, nadrobno nakrájené
100 g majonézy
dijonská hořčice
sůl a bílý pepř
 

Příprava jídla
Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. Zeleninu slijte a nechte vychladnout. Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na kostičky a přesuňte do velké mísy. Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte nasekaná vajíčka. Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Nechte v chladu aspoň hodinu odležet a pak podávejte.

 

S octovou zálivkou:

 

Potřebujete:

1 kg očištěných brambor
2 jarní cibulky, najemno nakrájené
sůl a pepř
2 lžíce natě jarní cibulky, nasekané
nať jarní cibulky nebo nasekanou pažitku na ozdobu

Na zálivku vinaigrette:
6 lžic olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíci citronové šťávy
1 lžíci dijonské hořčice
sůl a pepř

 

Postup:

Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku. Do uzavíratelné skleničky dejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.

 

 

Bylinkový bramorový salát:

 

Potřebujete:

800 g pevných nových brambor

1 svazek ředkviček

2 vejce
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
po 1 lžíci čerstvé pažitky, petržele a estragonu (nebo jiné bylinky, které máte rádi)
případně několik salátových listů k podávání

 

Brambory uvařte ve vodě nebo v páře doměkka. Slijte a nechte trochu vychladnout. Ve velké salátové míse důkladně promíchejte hořčici a ocet, přidejte olej a po libosti dochuťte solí a pepřem. Znovu důkladně promíchejte. Uvařte vejce natvrdo. Brambory nakrájejte na plátky, omyté ředkvičky a vejce na osminky, bylinky nasekejte a vsypte do mísy. Všechno opatrně promíchejte se zálivkou. Pro větší efekt můžete podávat na listech salátu.