Almed.cz
na Facebooku:
Jste zde:  Almed ServisReceptyDalší recepty

Další recepty

Mie goreng - tradiční indonéský pokrm

 

Suroviny pro 4 porce:
500 g kuřecích prsou (jedno balení)
pár kapek oleje

1-2 větší cibule (podle libosti)
pár kapek sójové omáčky Kikkoman
1 střední mrkev rozkrojená na 3 díly a nakrájená na podélné kousky
kurkuma žlutá
zázvor
česnek na plátky
skleněné (rýžové) nebo vaječné čínské nudle

 

Příprava:
Na pánev nalijte trochu oleje. Přidejte kuřecí prsa nakrájené na menší kousky. Po zhruba 3 minutách restování na prudkém ohni přidejte na delší nudličky nakrájenou cibuli a zamíchejte. Osolte, ochuťte několika kapkami sójové omáčky, podle libosti přidejte mleté chilli nebo nakrájenou chilli papričku a cca 2 minuty opět restujte. Hlídejte, aby se maso nepřipálilo. Přidejte na podélné plátky nakrájenou mrkev a na větší kousky nakrájený česnek a zamíchejte. Ochuťte kurkumou, zázvorem. Dalších 5 minut restujte.
Mezitím si připravte nudle  podle návodu na obalu. Slité nudle vhoďte do pánve s pokrmem a 1 minutu opatrně, abyste nudle nerozdrtili, na mírném ohni vše promíchejte. Podávejte ihned. V Indonésii dávají k jídlu smažené vejce (volské oko), ale když nebude, jídlu to neuškodí.

 

Zeleninové nudle s tofu

Suroviny:
110 g nudle Mie goreng
225 g tofu
1 mrkev
55 ml vody
1 středně velká tykev ("courgette"), rozpůlená podélně a nakrájená na 1/2 cm kousky - připomíná okurku, ale je to tykev
75 g žampionů na plátky
25 g nastříhané pažitky
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky sušené bazalky, drcené
2 vajíčka
2 lžíce parmazánu
Příloha: zeleninový salát

 

Postup přípravy:
Nudle uvaříme podle návodu ("al dente" tj. ještě poněkud polotuhé na zoubek, nerozvařené), scedíme je a udržujeme teplé. Mezitím vymačkáme a osušíme tofu a nakrájíme je na asi 1 cm kostky. Také mrkev nakrájíme na tenké proužky a uvaříme ve vodě na mírném plameni. Vaříme jen asi 3 minuty a přimícháme k tofu, tykev, žampiony, petržel, sůl a bazalku. Zakryjeme a dusíme 7 minut, až je zelenina správně uvařená, ale jen dochrupava, pak ji scedíme. V menší misce smícháme vejce a sýr, přidáme s horkými nudlemi na pánev k zelenině a dobře promícháme, nejlépe pomocí dvou vařeček jimiž části směsi nadzvedáváme a vracíme zpět na pánev, aby se vajíčka srazila. Hrnec s pokrmem odstraníme z ohně a podáváme.